Ugradite princip zelenog dizajna u vaše projekte jer tako stvarate bogatiji sistem vrednosti.

Prednosti zelenog dizajna su dugoročne i višestruke… inovativan proizvod, manja potrošnja energije, niži troškovi, upotreba recikliranih materijala, mogućnost reciklaže…

Metal je najzeleniji materijal

 • Danas čeličane proizvode oko 60% metala iz reciklaže umesto iz rude gvožđa.
 • Kada metalni proizvod završi svoj životni ciklus, moguće ga je u potpunosti reciklirati, pretopiti i proizvesti novi metal. Ovaj proces može da se ponavlja neograničen broj puta.
 • Zbog toga je metal jedan od najzelenijih materijala današnjice.

Perforirani limovi su u skladu sa LEED standardom

Neprofitna organizacija Savet za zelene zgrade Sjedinjenih Američkih Država (United States Green Building Council – USGBC) 1994. godine započela je LEED standard sertifikacije zelene gradnje.

LEED (Leadership in Energy & Environmental Design) predstavlja program sertifikacije zgrada, kuća i zajednica. Postoji pet različitih kategorija za koje se dodeljuje LEED sertifikat:

 • Building Design and Construction (BD+C) – za spoljašnji dizajn i konstrukciju (odnosi se na novoizgrađene objekte ili objekte koje prolaze kroz velike obnove)
 • Interior Design and Construction (ID+C) – za unutrašnji dizajn i konstrukciju (odnosi se na unutrašnjost komercijalnih objekata, maloprodaje ili objekata kao što su hoteli, moteli, kafane itd.)
 • Building Operations and Maintenance (O+M) – odnosi se na postojeće zgrade u kojima se vrši unapređenje rada ili konstrukcije (obrazovni objekti, maloprodajni objekti, skladišta, hoteli, moteli itd.)
 • Neighborhood Development – odnosi se na nove razvojne projekte (sanacija projekata stambene namene kao što su održiva naselja)
 • Homes – odnosi se na porodične kuće (projektovanje i izgradnja porodičnih kuća)

U okviru svake od ovih kategorija potrebno je ispuniti određene preduslove da bi objekat mogao biti nosilac LEED sertifikata.

Za svaku kategoriju dodeljuje se određeni broj bodova (lokacija i transport, korišćenje održivih građevinskih materijala i smanjenje otpada, efikasnija upotreba vode, bolje energetske performanse zgrada, održive lokacije koje smanjuju uticaj na ekosisteme i vodne resurse, kvalitet životne sredine u zatvorenom prostoru, inovacije i regionalni ekološki prioriteti).

Kada je reč o održivim naseljima, bodovanje se vrši na osnovu lokacije (koja bi trebalo da promoviše efikasne opcije transporta i otvoreni prostor), dizajna (koji povezuje naselje sa okolnim zajednicama), zelene infrastruktura (koja smanjuje ekološke posledice izgradnje i funkcionisanja objekata i infrastrukture).

Ključni proizvodi od perforiranog lima koje prepoznaje LEED standard kao ekološki prihvatljive su: perforirani brisoleji, paneli za fasade, plafone, zidove i ograde.

Metal se većinom proizvodi iz reciklaže, perforirani limovi i proizvodi se mogu gotovo potpuno reciklirati.

Primenom perforiranog lima osim estetskog utiska ostvarujete i direktne uštede u potrošnji energije i smanjujete buku.

Perforirani limovi i WEEL standard

Međunarodni WELL građevinski institut (IWBI) je predvodnik globalne promene načina gradnje i uređenja životnog prostora.

U 2014. organizacija je razvila WELL građevinski standard, a sve u cilju unapređenja konfora, zdravlja i uslova života.

Perforirani limovi su veoma korisni za unapređenje kvaliteta vazduha i vode, pomažu u kontroli buke, prekomernog zagrevanja, njihov izuzetan izgled i lepota umiruju.

Život u sagalasnosti sa prirodoma… perforacija i BIOFILIK DIZAJN

 • Zeleni dizajn nije samo ušteda u energiji… uz odgovarajući dizajn i proizvode to je život u skladu sa prirodom.
 • Biofilik dizajn je koncept koji se koristi u građevinskoj industriji kako bi se povećala povezanost korisnika određenih građevinskih objekata sa prirodnim okruženjem. Ovaj koncept podrazumeva korišćenje prirodnih materijala, pre svega, u zatvorenom prostoru, kako bi se oponašali prirodni uslovi i okruženje.
 • Biofilik dizajn nema primenu samo u zgradama, već i u urbanim gradskim sredinama, postoji mišljenje da ova ideja ima zdravstvene, ekološke i ekonomske koristi za stanovnike u tom području.

Nekoliko primera upotrebe perforiranog lima u biofilik dizajnu:

SVETLOST

Perforirani lim omogućava nesmetano krenje prirodne svetlosti u zatvorenom prostoru.

Primenom perforiranih panela, brisoleja, ograda, možete kontrolisati svetlost koristeći i dinamičko i difuzno svetlo po potrebi.

ZVUK

Smanjite buku i ušuškajte prostor… perforirani lim je optimalni izbor za dobru akustiku prostora jer on apsorbuje zvuk.

STRUJANJE VAZDUHA

Perforirani lim omogućava prirodno kretanje vazduha u objektu.

Zahvaljujući različitoj gustini otvora, kretanje vazduha postoji, ali nije previše jako.

BIOFILIK FORME I MOTIVI

Perforirani lim dozvoljava arhitektama formiranje različitih oblika i motiva preko kojih se vizuelno povezujemo sa prirodom, a sve u cilju boljeg zdravlja, zadovoljstva i lepote življenja.

Perfom je posvećen ekologiji i praksi zelenog dizajna.

Svakodnevno unapređujemo naše procese trudeći se da budemo efikasni, većina našeg otpada se u potpunosti reciklira (metal, papir, karton, plastika…)

Naši proizvodi su deo zelenog sveta… izaberite zelenog dobavljača, izaberite Perfom.

Sve naše proizvode, poručite na jednostavan i brz način putem naše Online forme.

Očekujte brz odgovor sa svim neophodnim informacijama vezanim za vašu porudžbinu.